Back to Top
Terugblik seminar Rookbeheersing 2 februari

De sectie Rookbeheersingssystemen van Federatie Veilig Nederland organiseerde op 2 februari in het Spoorwegmuseum een seminar met als thema ‘Vertrouwde techniek voor een veilig gevoel’.

Algemeen voorzitter Boele Staal van de Federatie Veilig Nederland opende het seminar met de woorden dat het maken van de juiste keuzes bij brandveiligheid niet altijd even gemakkelijk is. Rookbeheersingssystemen zijn op een uitzondering na niet wettelijk verplicht. Terwijl het voor brandbeveiliging zo effectief is. We staan er ook gewoon niet of in elk geval te weinig bij stil, maar de oplossing via warmteafvoer en rookbeheersing is overal om ons heen te vinden in Nederland en daarbuiten. Rookbeheersingssystemen zijn ontworpen om de verspreiding van rook te beperken en zo de veiligheid van mensen en dieren in gebouwen te waarborgen. Rookbeheersing zorgt ook voor beter zicht op de brand voor o.a. de brandweer met haar blusvermogen.

Vervolgens gingen de 5 sprekers in op de invloed van normen en technieken, de meerwaarde van rookbeheersingssystemen, Brandveiligheid in parkeergarages in samenhang met de (toename van) elektrische voertuigen, overdrukinstallaties in trappenhuizen, het belang van inspectie van brandveiligheidssystemen en verantwoord beheer van rookbeheersingssystemen.

Na afloop was er gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje nog even van gedachten wisselen met sprekers en deelnemers. Alle deelnemers kregen een mini olijfboomboom mee naar huis met de bedoeling de CO2 uitstoot te compenseren.

De presentaties zijn hieronder te downloaden: